De Jam maken
12 oktober uitgifte van al ons zomers klein fruit!
Eureka, het is gelukt!
510 potjes jam, van al het zachte klein fruit dat is geplukt in de afgelopen 4 maanden, staan klaar in de kratten om uitgedeeld te worden. Dat ging natuurlijk niet vanzelf. Dit is hoe een besje met zijn vriendjes in een jampotje belandde…
Wat staat er allemaal aan fruit op Hof van Rhee?
Het is begin juni 2024. In de boomgaard op de Hof van Rhee staat tussen elke boom een struik. Struiken met de rode bes, witte bes, zwarte bes, kruisbes, gele- en rode zomerframboos en gele- en rode herfst framboos. Op diverse stroken op het land staan ook de appelbes en braam.
Voor het eerst zien de struiken er veelbelovend uit en dan begint het te kriebelen bij de leden van de Fruitwerkgroep. Wat gaan we hier mee doen? Hoe maken we een eerlijke verdeling over de 480 monden van dit heerlijke maar o zozeer kwetsbaar fruit?
JAM MAKEN! MAAR HOE DAN?
En dan blijkt dat de koffiepauze met elkaar op de boerderij meer is dan alleen koffiedrinken.
Het zijn ware brainstormsessies daar aan de picknicktafels en de ideeën vliegen over en weer. Uiteindelijk vormt zich een plan van aanpak. Er wordt een nieuwe vriezer gedoneerd door een Herenboerin en daardoor kunnen we aan de slag. Eerst is de familie rode bes aan de beurt en ze worden 2 à 3 keer in de week geplukt, gewassen en ingevroren. Daarna zijn de zwarte bessen rijp en zo gaat het door.
Al het fruit wordt per soort gewogen en in een excel-bestand gezet. Meten is weten.
De eerste jamproef wordt uitgevoerd en we berekenen hoeveel fruit we nodig hebben. Hier schrikken we behoorlijk van en zien de jamsessie bijna mislukken. Meer dan 100 kilo fruit is er nodig om 480 potjes van 210 ml te maken. Gaan we dat wel halen? Maar ja… wie A zegt moet B zeggen, dus er wordt verder geplukt en gewogen en de vriezer begint steeds voller te worden.
Dan is het zover!
Er worden glazen potten, geleisuiker en stickers besteld en de jammaak-app is een feit.
Verkleedt met schorten, handschoenen en hoofddoek, volgens het protocol dat is opgesteld met het oog op de voedselveiligheid, zijn besje en zijn vriendjes gekookt, gezeefd en in de potjes gedaan.
Met 12 jammakers en in 6 jamsessies (dagdelen) is de klus geklaard.
De foto’s spreken verder voor zich.
Aan onze leden: Graag de potjes (liefst binnen 4 weken) weer schoon inleveren voor hergebruik.