Over kool, die zuurkool werd

Zaterdag 7 december hebben 27 leden 150 witte kolen onder handen genomen met als resultaat: 4 vaten zuurkool. Om dit te realiseren is er van allerlei gereedschap aangeschaft en zijn er hygiënische voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals de nieuwe speciaal aangeschafte planken om een aantal weckpotten met glutenvrije zuurkool te kunnen maken. Deze zuurkool is in het kantoor gekneed omdat er in de educatieruimte al zakken roggemeel staan.

Voordat we groen licht kregen van boer Henk om te starten met fermenteren, is er twee keer kool uitgedeeld bij de uitgifte. Na vandaag staat er nog een kuubskist witte en rode kool in de container om uit te geven.

Wat een samenwerking!

Om 8 uur ’s morgens startten de voorbereidingen. Er zijn zgn. ‘stations’ ingericht, handy. Er wordt precies bij verteld wat er op elk station gedaan moet worden. Tegen 9 uur was iedereen aanwezig. Ria geeft een korte briefing en Ruud, docent zuurkool 🙂 controleerde de tonnen. Waren ze goed afgedekt? En helpt bij het goed wegzetten van de tonnen.

In de ene schuur wordt schoongemaakt en gesneden en in de andere schuur volgt het verdere proces, het kneden en kruiden van de kolen en het vullen van de vaten. Daar werd ook nog schoongemaakt en gesneden, want het tempo van de leden lag hoog. Voor het fermenteren waren er 3 tonnen aangeschaft, maar tegen half 11 moest er een ton bijgehaald. Een fantastisch team, dat met veel lol en gezelligheid een hoge productie in huis had.

De zuurkool moet 6 weken warm staan in de tonnen om te fermenteren. Daarna worden ze koel/koud weggezet en stopt het proces. In de 2e helft van januari (2025) gaan we de kool voorverpakken in porties van rond de 300 gram/mond.

Dank allemaal voor de gezellige samenwerking!

En die samenwerking gaat nog even door, want op 10 december is het roggemeel, dat kort geleden gemalen is op De Molen van Rolde, weer aan de beurt. Het wordt in zakjes gedaan. Zie Het pad van het roggemeel 2024. Op deze manier komen er nog meer producten van het land.

Deel dit bericht: