Bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel

Zaterdag 14 september j.l. zijn we met een aantal kartrekkers en aspirant herenboeren uit Assen op bezoek geweest bij collega Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel. De boerderij waar alles ca. 3 jaar geleden mee begon.

Douwe Korting ontvangt ons op de picknickweide bij de fruitboomgaard, waar hij kort de historie verteld van de Herenboerderij en de ontvangst van de koning zeer recent. Daar zijn ze best een beetje trots op. Een Herenboerderij is niet zomaar een boerderij, maar wordt meer en meer een community. De deelnemende gezinnen gaan samen koken, samen fruit plukken, er wordt gezellig gekletst als de groentepakketten worden opgehaald, er wordt zeep gemaakt, etc. etc.

Vervolgens lopen we richting de varkens die lekker scharrelen in de schaduw van gigantische eikenbomen. De varkens hebben een aantal taken, waaronder het  produceren van mest voor de groentetuinen, het opruimen van het afval uit de groentetuin, het schoonmaken en omwerken van de grond en uiteindelijk worden ze voor het vlees gehouden.

De route gaat verder langs de Brandrode runderen richting de moestuin. Wat opvalt zijn de wilde kruiden die overal groeien. Het oogt misschien wat rommelig, maar uit onderzoek blijkt dat biodiversiteit enorm verbeterd is en er zijn niet veel plagen van ongedierte in de moestuin. Een enorme win-win situatie.

In de groentetuin staan de preien, rode kolen en boerenkolen er goed bij en ook hier weer veel (on)kruiden die tevens de bodem goed vochtig houden. Douwe geeft aan dat het de uitdaging is om de natuur het werk te laten doen. De Herenboerderij is een natuurgedreven boerderij.

Uiteindelijk weer terug bij de kippen in de fruitboomgaard waar we nog 2 ganzen treffen die de bewaking van de kippen voor hun rekening nemen. En de boer? Die was op deze zaterdagochtend naar de voetbal met zijn kinderen.

Wat een inspirerende plek !! 

Bezoek Boxtel sept-19_1

Deel dit bericht: