Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Sinds november 2020 zijn wij Herenboeren Assen Hof van Rhee, een coöperatie van 250 huishoudens (± 500 monden) uit Assen en omgeving gerund door twee boeren, een bestuur en tal van actieve mede-eigenaren.
Met elkaar bepalen wij wat we verbouwen en eten. Hof van Rhee is de negende boerderij volgens het concept van Herenboeren Nederland, een beweging die burgers ondersteunt bij de ontwikkeling van natuurgedreven, kleinschalige boerderijen.
Bestuursleden van de Coöperatie Herenboeren Assen U.A. zijn:
- Mariska Pater (voorzitter)
- Ellen Twickler (secretaris)
- Nico Vanderveen (penningmeester)
- Annette Dam
- Gerard Bakker
Sinds de oprichting van de coöperatie werken we in zgn. commissies:
- Commissie Logistiek & Distributie
- Commissie Biodiversiteit
- Commissie Help de Boer
- Commissie Activiteiten
- Commissie Marketing & Communicatie
Het bestuur & de boeren van Hof van Rhee
Contact: assen@herenboeren.nl
Mariska Pater
Iemand omschreef mij als volgt: Jij bent de persoon met nieuwe ideeën en hebt een creatieve zakelijke en financiële aanpak. Je bent efficiënt, realistisch, zelfverzekerd en altijd in voor een uitdaging. Ik hoop met mijn netwerk een substantiële bijdrage te kunnen blijven leveren aan het verder uitbouwen van onze Herenboerderij in Assen.
Ellen Twickler
Iedere zaterdag als ik mijn pakket ga halen, komt de geur van al die verse groenten me tegemoet. En dan de smaak! Zo horen wortels te smaken. Maar dat is maar één van de redenen waarom ik meedoe aan onze boerderij. Want het moet anders in de landbouw. Lokaal, van het seizoen en met respect voor de natuur. Precies waar Herenboeren om gaat. Daar wil ik me ook voor inzetten. Dat deed ik al in de commissie Biodiversiteit en nu dus ook als nu dus ook als secretaris in het bestuur.
Nico Vanderveen
Wat is er mooier voor een econoom dan penningmeester van Herenboeren Assen te mogen zijn? En wat als het landbouwperceel de historierijke grond van je jeugd blijkt te zijn? Als je dan ook nog eens in een prachtige groep kartrekkers terechtkomt, met mensen die met een brede blik de hand aan de ploeg willen slaan, dan voel je je een hele Herenboer.
Annette Dam
Mijn naam is Annette Dam. Ik heb als kind veel tijd doorgebracht op een boerderij. Het land van deze boerderij grensde aan de Vecht, daar waar de Vecht Nederland binnenkomt. Mijn koe Roosje en de andere koeien uit de wei ophalen, de stal uitmesten (ik mocht dan met de waterslang spuiten), de kippen voeren en eieren rapen, de varkens voeren, melk karnen, gras zeisen (toen was ik wat ouder), worsten draaien, samen ontbijten na het vroege melken, theedrinken op het land tijdens het hooien en nog veel meer, dat was een groot deel van mijn kindertijd.
Maar sinds mijn kindertijd hebben er in dit gebied (en over de hele wereld) zeer grote veranderingen plaatsgevonden ten nadele van de flora en fauna. Al deze veranderingen werden veroorzaakt door menselijke activiteiten zonder oog voor de natuur. Het overgrote deel van de flora en fauna van toen en de boerderij zijn er niet meer.
Toen ik voor het eerst las over de Herenboerderij in Assen, waar een groep burgers het initiatief had genomen om met elkaar op een natuur-inclusieve manier samen hun voedsel te verbouwen, werd ik heel blij. Ik heb me in 2021 aangemeld. Alles wat op onze Herenboerderij tot nu toe is gerealiseerd en wat nog gerealiseerd gaat worden, komt tot stand door samen te werken met de natuur. Het kan dus! Samen met de natuur bepalen we wat en hoe iets op ons bord komt.
Ik ben trots op ons eigen geproduceerde eten en ik vind het fijn om daar iets aan bij te dragen.
Gerard Bakker
Mijn naam is Gerard Bakker en bijna heel mijn leven woonachtig in prachtig Assen. Wij kwamen al vrij snel het spoor van Herenboeren en hebben ons aangemeld. Waarom? Ons eten komt vaak van ver en wordt soms op een niet zo natuurvriendelijke manier geproduceerd. Een hele mooie manier om daar zelf wat aan te doen is; Herenboer worden! De ‘Kartrekkers’ zijn de betrokkenen van het eerste uur, ik ben dat pas vanaf mei 2020. Maar wat een fantastisch stuk enthousiasme, kennis en betrokkenheid is er bij onze Hof van Rhee! Dat belooft veel voor de toekomst om ons hele kleine stukje aarde weer te gaan gebruiken zoals het bedoeld is.
Henk Boer
Samen duurzaam voedsel produceren staat voor mij als terug gaan naar de basis. Op een manier in je voedsel voorzien die verantwoord is en op een natuurlijke wijze, dicht bij huis. Het concept van zelfvoorzienend zijn, gebruik makend van een functionele biodiversiteit waarbij plant en dier vooropstaan spreekt mij aan.
Daar wil ik mij graag voor inzetten om samen Herenboer Assen tot een groot succes te maken.
Hans Wilpstra
Eindelijk kan ik doen wat ik altijd al wilde; namelijk mijn steentje bijdragen aan een gemengde boerderij. Een boerderij waar we gezamenlijk werken aan het sluiten van zoveel mogelijk kringlopen.
Wat is er nu mooier dan gezamenlijk voedsel produceren met de uiteindelijke gebruikers? Een gezamenlijk risico maar ook een gezamenlijke verdienste in de vorm van heerlijk en eerlijk voedsel waar iedereen van weet hoe het geproduceerd wordt.
We maken keuzes op basis van wat goed is voor de grond en voor de productie- en de biodiversiteit op de langere termijn. Daarnaast blijven we onszelf en elkaar constant de goede vragen stellen en zijn we kritisch op het resultaat van ons eigen handelen. Een dag niet geleerd en dag niet geleefd.
Hier komt mijn opleiding Bos- en Natuurbeheer en mijn ervaring in de (alternatieve) veehouderij, de akkerbouwmatige teelt van inheemse planten en het runnen van een kleine tuinderij perfect bij elkaar!