Hoe

Onze Herenboerderij wordt een duurzaam opererend, kleinschalig gemengd boerenbedrijf met een boer(in) die het werk voor ons doet, vandaar de naam ‘Herenboeren’. Het fundament van de Herenboerderij bestaat uit een groep mensen. Zo’n groep bestaat uit ongeveer 200 huishoudens die verenigd zijn in een coöperatie. Inclusief kinderen komt dat neer op ongeveer 500 personen.

Om in de regio Assen een Herenboerderij op te starten, zijn we minimaal 150 deelnemende huishoudens nodig. Elk huishouden is gedeeld eigenaar van een Herenboerderij, en ervaart dat ook zo. De meeste Herenboeren wonen niet ver van hun boerderij.

Ten minste een keer per jaar wordt binnen de coöperatie geïnventariseerd wat de 200 leden-huishoudens willen eten. Hierbij worden de ervaringen van het vorige seizoen en die van de boer betrokken. Van welke producten willen we meer, van welke minder en welke nieuwe gewassen introduceren we op de boerderij.

Ben jij enthousiast? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en vertel anderen over dit initiatief. En als je meer wilt weten, bezoek dan een informatieavond.

Wil je mee doen? Lees hiernaast hoe je een herenboer kunt worden. 

Word Herenboer!

Als deelnemer van de Herenboerderij in Assen, investeer je eenmalig 2000 euro (1000 euro voor een alleenstaande). Dit inschrijfgeld/aandeel dient als startkapitaal voor de boerderij. Daarnaast neem je wekelijks een pakket voedsel af voor ongeveer 10 euro per persoon. Als gezin van 4 personen kun je besluiten wekelijks 4 pakketten af te nemen en betaal je ongeveer 40 euro per week. Van deze bijdrage worden de lopende kosten betaald. Vegetariërs krijgen een pakket zonder vlees en betalen ook een lager bedrag. 

Deelnemers zijn voor 1/200ste aandeelhouder van de herenboerderij. Via de algemene ledenvergadering kun je stemmen over het teeltplan, investeringen en andere belangrijke beslissingen die het bedrijf aangaan. En uiteraard krijg je wekelijks puur eten.

Door het tekenen van een intentieverklaring geef je aan dat je bereid bent lid te worden van de nog op te richten cooperatie Herenboeren Assen op het moment dat er grond gevonden is en er minimaal 150 deelnemers zijn. 

Je kunt hier de intentieverklaring met de voorwaarden inzien. Enthousiast? Mail de ingevulde en getekende versie naar assen@herenboeren.nl.