Roofvogels op Hof van Rhee

Aangezien naast de leden ook de muizen welvaren van onze boerderij, hebben we extra ruimte gemaakt voor gevogelde hulptroepen.

Torenvalk

‘Onze’ torenvalk is al vanaf dag 1 een veel geziene gast op onze boerderij. We hebben hem al blij kunnen maken met het plaatsen van de bomen in het voorheen lege land. Toen 2 jaar geleden de eerste hoogstambomen geplant werden, zat de torenvalk al in de top van de eerste bomen toen wij nog maar een paar bomen verderop aan het planten waren. In de hoop dat we hem of haar nog blijer kunnen maken met onze aanwezigheid, is er in januari een valkennestkast geplaatst op een paal in de koeienweide. Zoals op de foto hieronder te zien is, zit er een gladde pvc buis om de houten paal heen. Dit om marters geen kans te geven het nest leeg te roven. De torenvalk is al gezien in de buurt van de nestkast.

Kerkuil

20 februari (2023) is ook een nestkast geplaatst voor een kerkuil. Voor deze grote muizenjager is een plek in de nok van ons educatiecentrum gecreëerd met een invliegopening naar het zuidoosten. De kerkuil hebben we zelf nog niet gezien op Hof van Rhee, maar Henk heeft wel een braakbal gevonden bij de kapschuur. Ook zitten er kerkuilen bij boerderijen in de buurt. We hebben dus goede hoop dat een kerkuil onze kast zal vinden.

Henk Boxma, regiocoördinator van de Steen- en kerkuilenwerkgroep Drenthe, heeft tijdens een bezoek aan onze boerderij meegedacht over de locaties van de nestkasten. De beide nestkasten hebben we, via Henk Boxma, gekregen van Landschapsbeheer Drenthe.

Buizerd

Naast de torenvalk zit ook een buizerd vaak in de toppen van onze jonge bomen. Dit zijn mooie hoge plekken van waaruit de roofvogels prooien proberen te vinden. Helaas zijn de toppen van onze jonge bomen nog niet altijd bestand tegen het gewicht van de vogels. Vandaar dat er een aantal zogenaamde roofvogelpalen geplaatst worden langs de akkers. Deze palen zijn ook langs enkele (snel)wegen te zien.

Hiermee hebben we weer een paar mooie stappen gezet in natuurinclusieve landbouw. En nu maar hopen dat de roofvogels hun buiken goed rond eten tijdens komend teeltseizoen.

Deel dit bericht: