Skip to content

Speciale Recepten Roggemeel

Ingrediënten Paassoep

Recept zuurdesembrood (met starter)

Over het bakken van desembrood zijn boekenkasten vol geschreven. Wij hebben ons erop gestort, maar het is niet simpel. Het is aan te raden je er echt in te verdiepen. En/of een workshopje of cursus ergens te doen. Belangrijk om te beseffen dat er vele wegen naar een goed brood leiden. Je kunt allerlei manieren toepassen. In het begin heb je een enorm bomen-en-bos gevoel, maar zodra je het eerste gelukte desembrood uit de oven haalt ben je zielsgelukkig. Althans wij.

Klik op de knop hieronder voor een paar blokjes info die we zelf gebruiken/gebruikt hebben.

Piet en Annemarie Zijlstra

rogge-ontbijtkoek

Een recept van rogge ontbijtkoek

  • 250 gram roggemeel
  • zout
  • 2 flinke eetlepels kaneel
  • snuf nootmuskaat
  • snuf witte peper
  • 2 eetlepels bakingsoda
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 50 gram honing
  • 1 ei
  • 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete soyamelk)
  • sap van 1 mandarijn

Eerst droge delen goed mengen. Dan de rest erbij. Bakblik invetten en deeg erin. Bestrooien met bijvoorbeeld zonnebloem- en pompoenpitten. Nog wat roggemeel erover strooien. 40 à 50 minuten op 175 graden in oven (check na 40 minuten met satéprikker of ie al gaar is)

Hoppa!
Gerdien

kniepertjes-bakken2
Kniepertjesijzer
Kniepertjesijzer

Een recept van Herenboeren Kniepertjes met roggemeel

  • 155 gram bloem
  • 175 gram roggemeel
  • 120 gram kristalsuiker
  • 120 gram basterdsuiker
  • 105 gram boter
  • 2 eieren
  • snufje zout

Ik heb ze gemaakt met half roggemeel en half bloem, ze worden iets harder, maar dat is nog prima te doen, maar ze worden ook zoeter, denk dat roggemeel van zichzelf al zoeter is dan bloem, of gewoon hoe het met elkaar uitpakt? Ik heb het recept wat ik had wat aangepast met wat minder suiker, dan moet het volgens mij goed zijn. Mijn voorstel is om ze dus in deze verhouding te maken.

Het is even rekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt. Ik had met  35 gram bloem en 35 gram rogge en dan verder de rest daaraan aangepast 11 knijpertjes. Dus de hoeveelheid in het recept kan dan 55 koekjes geven.

Bereiding

Boter en suiker glad mixen in keukenmachine. Eén voor één de eieren toevoegen. Bloem en meel toevoegen tot een deeg. Te droog? Eetlepel koud water toevoegen. Balletjes rollen zo groot als een walnoot. Laten rusten in de koelkast. IJzer heet laten worden, bolletje ertussen en ong. 1 minuut bakken. Af laten koelen op een rooster.

Lia

Ingrediënten Paassoep

Een recept van de zure soep ŻUREK

Het recept van Poolse Paassoep is niet van mij, maar van Peter van Berkel. Misschien ken je hem, hij doet veel met fermenteren. Hij heeft een leuke site met meer recepten, ook met roggemeel. Dit recept van de Paassoep heb ik geprobeerd. Wij vonden de soep erg lekker, en hij is inderdaad een beetje zuur.

Ellen

Żurek is een typische Paaszondag brunchsoep uit Polen. Het bijzondere aan dit recept is dat als basis żur gebruikt wordt: gefermenteerde rogge. Het geeft smaak en binding. Het is dus echt een zuur smakende soep.

Peter van Berkel