Drentse lokale initiatieven als inspiratie voor een duurzamer voedselbeleid

Drentse lokale initiatieven als inspiratie voor een duurzamer voedselbeleid

Met een grote rode koolrabi staat Bouwe Ruiter op de catwalk in Frederiksoord. “Geteeld op Drentse bodem”, vertelt hij trots. De koolrabi mag dan wel een onaantrekkelijke knoestige knol zijn, de smaak is heerlijk – en de aanwezigen krijgen allemaal een proefhapje waar de groente in verwerkt zit.

Bouwe is, met zijn lokale bedrijf “Landbouwe”, één van de vele inspirerende lokale initiatieven op de Proeverij van Voedselinitiatieven in Museum de Proefkolonie op 14 november. De aanwezigen, met name wethouders en beleidsmakers van Drentse gemeentes, kregen deze middag, naast de heerlijke hapjes, ook een interessant programma voorgeschoteld.

Froukje Idema, programmamanager Food bij de gemeente Ede, vertelt over het ontstaan van het duurzame en gezond voedselbeleid van haar gemeente. “Het is niet gemakkelijk”, zegt ze eerlijk. “Maar door te beginnen met het nemen van kleine stapjes kun je een heel eind komen.”

Ze laat zien hoe het voedselbeleid haar wortels heeft in alle beleidssectoren – van onderwijs tot landbouw tot gezondheidszorg. De gemeente werkt samen met allerlei partners, zoals lokale initiatieven, ziekenhuizen en sportclubs. Er wordt ook veel data verzameld – en de gemeente deelt dit open op hun website, zodat inwoners kunnen zien wat de effecten zijn van het beleid.

Froukje Idema op de catwalk in Museum de Proefkolonie

De rest van de middag is gevuld met inspirerende lokale initiatieven. Zo vertelt museumgids Jan Palinga over de omgeving en historie van Frederiksoord. Ruth Middelwijk wil het landschap en de kleine akkertjes van vroeger terughalen – met de crowdfundingsactie Word Makker van een Akker.

Ook in Assen wordt hard gewerkt aan duurzame voedselvoorzieningen. Op het Dr. Nassaucollege hebben ze bijvoorbeeld een gezond schoolplein, inclusief moestuin en fruitbomen – en zitten duurzaamheid en gezondheid verweven in het onderwijs. De dames van de Herenboeren Assen vertellen over hun prachtige plannen voor een coöperatieve lokale boerderij.

Na afloop blikken de 3 organisatoren terug. “Laten we afspreken om contact te houden – en de verbinding te zoeken,“ suggereert Reinder Hoekstra, directeur van NMF Drenthe. “Voor een duurzaam en gezond voedselbeleid is een integrale aanpak nodig, dus laten we vooral proberen elkaar hierin te versterken, zodat het op de agenda komt en wordt omgezet in acties.”

De inspiratiebijeenkomst is georganiseerd door de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en de makelaars van Jong Leren Eten van IVN Noord en GGD Drenthe. De bijeenkomst is een eerste stap in de verkenning van het omzetten van de thema’s uit de Noordelijke voedselagenda naar een duurzaam en gezond Drents voedselbeleid.

Deel dit bericht: