Symboliek van de Koningslinde

20 mrt -Koningslinde Hof van Rhee 28 jan. geplant in de Kruidentuin staat er mooi bij.

Bij de kruidentuin staat niet zomaar een Koningslinde… De commissie Kruidentuin heeft deze boom uitgekozen vanwege de rijke symboliek.

Vruchtbaar

De Koningslinde wordt gezien als vruchtbaarheidsboom. Hij groeit op plekken waar het vruchtbaar is en wordt daarom ook verbonden aan de godin Freya, de godin van de vruchtbaarheid. We vinden ze weinig meer in het wild. Dat komt omdat ze vroeger gekapt werden, want die vruchtbare plekken werden gebruikt voor akkergrond.

Verbinding

De Koningslinde is ook een boom die staat voor verbinding, voor gemeenschap. Je vindt de boom heel vaak op centrale plekken in dorpen en steden. Er wordt onder getrouwd en gerouwd en er werd vroeger ook recht onder gesproken.

Uit het Latijn is ‘judiscium sub tilia’ vertaald als ‘oordeel onder de lindeboom’. En uit ‘sub tilia’ kan het woord subtiel worden afgeleid, dat vertaald kan worden als verdraagzaamheid en vrede.

Ecologisch

En dan heeft de Koningslinde nog een grote ecologische waarde. De heerlijk geurende bloesems trekken heel veel insecten aan en er kan thee van worden gezet tegen verkoudheid en griep.

De boom is een kruising is tussen de zomer- en de winterlinde. Hij heeft de naam Koningslinde, omdat hij veel geplant wordt op dagen van kroningen, geboortes van koningen, prinsessen, etc.

Een boom met zoveel functies en symboliek: dat past hier helemaal. Onder de Koningslinde, het kan een mooie ontmoetingsplek worden op Hof van Rhee!

Op de site staan foto’s van de aanplant. Klik hier.  Interne link

Deel dit bericht: