Het pad van het roggemeel

Het is zover……
De uitgifte van ons eerste roggemeel op 18 november (2023)! Maar wat ging hier allemaal aan vooraf?
Rogge afkomstig van buurman Berthus Arends (Groencentrum Arbo/Verhoeve Groen) is verbouwd op Hof van Rhee volgens het concept van Herenboeren Assen. Later in het seizoen is ook geoogst en gedorst door Berthus. Op zijn jaarlijkse open dag heeft hij als demonstratie de rogge gedorst met één van zijn oude landbouwmachines uit zijn rijke verzameling. Bijna 500 kilo rogge kregen we als dank. Wat doe je daar dan mee?
Een molenaar zoeken die de rogge wil en kan malen natuurlijk!
Dat is de molenaar van De Molen Van Rolde geworden. We mochten met een emmer rogge langs komen om te zien of hij er iets mee kon. “Eerst breken en dan malen. Moet lukken, kom maar brengen.”.
Da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wie A zegt, moet B zeggen.
Tijdspad van zaaien tot meel
In het voorjaar is er rogge gezaaid.
In de zomer gemaaid.
In september gedorst.
In oktober gemalen.
In november verpakt en uitgegeven.
- voorjaar 2023 - rogge zaaien
- zomer - Berthus Arends maait de rogge
- sep - de schoven op het land
- okt - rogge gaat gemalen worden
- nov - rogge wordt verpakt voor uitgifte
4 oktober – Eerst op controle bij de molenaar
- Wat hebben jullie meegebracht?
- Even keuren
- Technisch vernuft
- Stukjes molensteen
- Het principe in het klein
- Gezellig aan de klets
- Zal ik wat laten zien?
- Soorten graankorrels in beeld
- Redelijk fijn gemalen. Ligt met rogge wat anders...
- Waar het meel uit gaat komen
11 oktober – We gaan los, nou bijna…
Op 11 oktober hebben we de rogge naar De Molen van Rolde gebracht. Even 500 kg naar boven gebracht. Eerst de molen in, daarna met de kracht van de wind de zolder opgehesen. Boven gaat de rogge in een schacht naar de molenstenen. De wind was wat vlagerig en daarom werd er eerst maar even proefgedraaid.
Het bleken geen ideale omstandigheden. Met deze wind draait de molen soms wat sneller, dan weer langzamer. Bij te weinig wind opletten dat het graan niet ophoopt; bij te veel wind opletten dat er genoeg graan tussen de molenstenen zit, anders schuren de stenen tegen elkaar en worden (te) heet. De molenaar leek wel een dirigent. Hij vloog op en neer om boven het touwtje in de gaten te houden voor de afstand van de molenstenen en beneden de kwaliteit van de stroom gemalen graan. Ondertussen vertelt hij honderd uit en geeft hier en daar wat adviezen bij het malen. Na een uurtje stoppen we, want dit werkt niet.
Het wordt wachten op minimaal windkracht 4/5 zonder vlagen. Op 20 oktober kregen we bericht dat alles die dag was gemalen tot 440 kg meel. 17 x 25 kg en een halve zak werden weer opgeladen en in onze ruimte bij Verhoeve Groen opgestapeld.
- 11 okt - genoeg wind; groen licht bij de molen. Het graan kan er heen.
- De Molen van Rolde
- Ja, slepen maar met die zakken.
- Vastbinden en hijsen naar de 1e verdieping
- Touwtjes los
- Schenken maar, de molen doet de rest
- De volgende zak rogge er door
- Nog een...
- precisie werk in zo'n kolos van een molen
- Controle op het maalproces bij de vlagerige wind
- Volkoren meel bestaat uit zemelen, gries en bloem.
- Gries
- Zemelen en bloem
- Netjes 25 kg afwegen...
- 440 kg Herenboeren roggemeel in 17x25 kg zakken, plus een halve zak
- ...die terug gebracht worden...
- ...en bij onze topburen Verhoeve Groen kunnen worden opgestapeld.
Zakjes maken
Maar dan zijn we er nog niet. De 440kg roggemeel wordt afgewogen in porties van 500 gram, gaat in papieren zakjes met een etiket erop, een sluitclip er omheen en wordt gestapeld in een krat. Allemaal gedaan door enthousiaste vrijwilligers.
- De 'lopende band'
- Etiketten plakken
- Netjes 500 gram afwegen
- Zakjes sluiten met clips
- Al aardig op weg...
- De eerste helft is klaar voor uitgifte
Kniepertjes bij de uitgifte
Het was al aangekondigd: roggemeel bij de uitgifte, maar dat er ook nog een product van de roggemeel was gemaakt, was een verrassing. Ter plekke zijn er kniepertjes gebakken. Je rook het al bij binnenkomst. Ze smaakten heerlijk. Dank aan alle vrijwilligers voor de enthousiaste inzet.
Recepten
Verschillende recepten met roggemeel zijn gedeeld en op de site te vinden. Klik hier.