Het pad van het roggemeel

De eerst pakjes Hof van Rhee Roggemeel klaar voor uitgifte.
De eerst pakjes Hof van Rhee Roggemeel klaar voor uitgifte.

Het is zover……

De uitgifte van ons eerste roggemeel op 18 november (2023)! Maar wat ging hier allemaal aan vooraf?

Rogge afkomstig van buurman Berthus Arends (Groencentrum Arbo/Verhoeve Groen) is verbouwd op Hof van Rhee volgens het concept van Herenboeren Assen. Later in het seizoen is ook geoogst en gedorst door Berthus. Op zijn jaarlijkse open dag heeft hij als demonstratie de rogge gedorst met één van zijn oude landbouwmachines uit zijn rijke verzameling. Bijna 500 kilo rogge kregen we als dank. Wat doe je daar dan mee?

Een molenaar zoeken die de rogge wil en kan malen natuurlijk!

Dat is de molenaar van De Molen Van Rolde geworden. We mochten met een emmer rogge langs komen om te zien of hij er iets mee kon. “Eerst breken en dan malen. Moet lukken, kom maar brengen.”.

Da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wie A zegt, moet B zeggen.

Tijdspad van zaaien tot meel

In het voorjaar is er rogge gezaaid.
In de zomer gemaaid.
In september gedorst.
In oktober gemalen.
In november verpakt en uitgegeven.

4 oktober – Eerst op controle bij de molenaar

 

11 oktober – We gaan los, nou bijna…

Op 11 oktober hebben we de rogge naar De Molen van Rolde gebracht. Even 500 kg naar boven gebracht. Eerst de molen in, daarna met de kracht van de wind de zolder opgehesen. Boven gaat de rogge in een schacht naar de molenstenen. De wind was wat vlagerig en daarom werd er eerst maar even proefgedraaid.

Het bleken geen ideale omstandigheden. Met deze wind draait de molen soms wat sneller, dan weer langzamer. Bij te weinig wind opletten dat het graan niet ophoopt; bij te veel wind opletten dat er genoeg graan tussen de molenstenen zit, anders schuren de stenen tegen elkaar en worden (te) heet. De molenaar leek wel een dirigent. Hij vloog op en neer om boven het touwtje in de gaten te houden voor de afstand van de molenstenen en beneden de kwaliteit van de stroom gemalen graan. Ondertussen vertelt hij honderd uit en geeft hier en daar wat adviezen bij het malen. Na een uurtje stoppen we, want dit werkt niet.

Het wordt wachten op minimaal windkracht 4/5 zonder vlagen. Op 20 oktober kregen we bericht dat alles die dag was gemalen tot 440 kg meel. 17 x 25 kg en een halve zak werden weer opgeladen en in onze ruimte bij Verhoeve Groen opgestapeld.

Zakjes maken

Maar dan zijn we er nog niet. De 440kg roggemeel wordt afgewogen in porties van 500 gram, gaat in papieren zakjes met een etiket erop, een sluitclip er omheen en wordt gestapeld in een krat. Allemaal gedaan door enthousiaste vrijwilligers.

Kniepertjes bij de uitgifte

Het was al aangekondigd: roggemeel bij de uitgifte, maar dat er ook nog een product van de roggemeel was gemaakt, was een verrassing. Ter plekke zijn er kniepertjes gebakken. Je rook het al bij binnenkomst. Ze smaakten heerlijk. Dank aan alle vrijwilligers voor de enthousiaste inzet.

Recepten

Verschillende recepten met roggemeel zijn gedeeld en op de site te vinden. Klik hier.

kniepertjes-bakken3

Het pad van de roggemeel op film

De rogge wordt gemaaid.
De rogge is gebracht en er wordt gemalen, maar eigenlijk is de wind te vlagerig.
Een paar dagen later heeft de molenaar goede stabiele wind en wordt alle rogge gemalen.

Deel dit bericht: