Skip to content
Sluit

Wie zijn wij?

De initiatiefnemers van Herenboeren Assen, Hans en Anita, deden een oproep in de Asser Courant om de benodigde kartrekkers bijeen te sprokkelen om het concept Herenboerderij vlot te trekken.

Een groep enthousiaste mensen, Jildou, Marja, Nico, Gerard, Mariska, Peter, Henk en Ria reageerden en speelden een actieve rol bij de realisatie van de Herenboerderij Hof van Rhee. Zij hebben vanaf het voorjaar van 2018 talenten, tijd en energie vrijwillig beschikbaar gesteld om de plannen om te zetten in werkelijkheid.

En 18 juni 2020 was het zover, voldoende leden om de coöperatie notarieel vast te legen; 14 oktober officieel opgericht en op 1 november 2020 kon de schop in de grond!

De Kartrekkers vanaf het eerste uur
De Kartrekkers vanaf het eerste uur
Ingebruikname terrein Herenboeren Assen, 1 november 2020
Ingebruikname terrein Herenboeren Assen, 1 november 2020
Bestuursleden van de Coöperatie Herenboeren Assen U.A. zijn:
 • Mariska Pater (voorzitter)
 • Ellen Twickler (secretaris)
 • Nico Vanderveen (penningmeester)
 • Annette Dam
 • Gerard Bakker

Hieronder stellen wij ons kort voor:

De kartrekkersgroep bestond uit:
 • Hans & Anita Marskamp
 • Peter Muller
 • Jildou Wolfs
 • Ria Zondag
 • Henk Boer
Verder werken wij sinds de oprichting van de coöperatie op 18 juni 2020 in zgn. commissies:
 • Commissie Logistiek en distributie
 • Commissie Biodiversiteit
 • Commissie Help de boer
 • Commissie Activiteiten
 • Commissie Marketing en communicatie

Het bestuur & de boeren van Hof van Rhee

contact: assen@herenboeren.nl

De bestuursleden van de Coöperatie Herenboeren Assen U.A. zijn o.a leden van de voormalige kartrekkersgroep. Te weten:

voorzitter

Mariska Pater

voorzitter

Iemand omschreef mij als volgt: Jij bent de persoon met nieuwe ideeën en hebt een creatieve zakelijke en financiële aanpak. Je bent efficiënt, realistisch, zelfverzekerd en altijd in voor een uitdaging.

Ik hoop met mijn netwerk een substantiële bijdrage te kunnen leveren in dit traject om tot een Herenboerderij Assen te komen.

secretaris

Ellen Twickler

secretaris

Iedere zaterdag als ik mijn pakket ga halen, komt de geur van al die verse groenten me tegemoet. En dan de smaak! Zo horen wortels te smaken. Maar dat is maar één van de redenen waarom ik meedoe aan onze boerderij. Want het moet anders in de landbouw. Lokaal, van het seizoen en met respect voor de natuur. Precies waar Herenboeren om gaat. Daar wil ik me ook voor inzetten. Dat deed ik al in de commissie Biodiversiteit en nu dus ook als één van de twee secretarissen in het bestuur.

penningmeester

Nico Vanderveen

penningmeester

Wat is er mooier voor een econoom dan penningmeester van Herenboeren Assen te mogen zijn? En wat als het landbouwperceel de historierijke grond van je jeugd blijkt te zijn? Als je dan ook nog ‘ns in een prachtige groep kartrekkers terechtkomt, met mensen die met een brede blik de hand aan de ploeg willen slaan, dan voel je je een hele Herenboer.

bestuurslid

Annette Dam

bestuurslid

bestuurslid

Gerard Bakker

bestuurslid

Mijn naam is Gerard Bakker en bijna heel mijn leven woonachtig in prachtig Assen. Wij kwamen zo’n beetje twee jaar geleden op het spoor van Herenboeren en hebben ons aangemeld. Waarom? Omdat we ons -als liefhebbers van lekker en gezond eten- al veel langer verbaasden over de ingewikkelde route die ons voedsel volgt voordat het op ons bord ligt. En omdat we steeds meer inzien dat de aarde daardoor op heel veel plekken geweld wordt aangedaan. Dat moet beter, en een hele mooie manier om daar wat aan te doen is; Herenboer worden! De ‘Kartrekkers’ zijn de betrokkenen van het eerste uur, ik ben dat pas vanaf mei 2020. Maar wat een fantastisch stuk enthousiasme, kennis en betrokkenheid is er bij Herenboeren Assen! Dat belooft veel voor de gemeenschap die we vanaf najaar 2020 samen gaan vormen om dat hele kleine stukje aarde in Rhee weer te gaan gebruiken zoals het bedoeld is.

Kartrekker en onze Herenboer-boer

Henk Boer

Kartrekker en onze Herenboer-boer

Graag stel ik mij aan u voor, mijn naam is Henk Boer.

Mijn motivatie om aan te sluiten en beschikbaar te stellen als kartrekker van Herenboeren Assen is als volgt:

Samen duurzaam voedsel produceren staat voor mij als terug gaan naar de basis. Op een manier in je voedsel voorzien die verantwoord is en op een natuurlijke wijze, dicht bij huis. Het concept van zelfvoorziend zijn, gebruik makend van een functionele biodiversiteit waarbij plant en dier vooropstaan spreekt mij aan.

Daar wil ik mij graag voor inzetten om samen met u Herenboer Assen tot een groot succes te maken.

Mede-boer op Hof van Rhee

Corine van der Heide

Mede-boer op Hof van Rhee

Mijn naam is Corine van der Heide en ik ben één van de twee boeren. Als boer bij de Herenboeren kan ik me focussen op wat ik het allerleukst vind van het werken op een boerderij: de teelt van een grote diversiteit aan groenten en fruit. Alle administratie en distributie wordt gedaan door de organisatie. Werken op het land in samenwerking met de natuur én met de vele vrijwilligers onder de herenboeren geeft me elke keer weer een blij en vrij gevoel.

Kartrekkers

Onderstaande leden zijn uit de voormalige kartrekkersgroep en hebben mensen om zich heen verzameld om commissies te vormen. Uit de kartrekkersgroep is ook onze Herenboer-boer voort gekomen.

Kartrekker van het eerste uur

Anita Marskamp

Kartrekker van het eerste uur

Toen ik voor het eerst las over Herenboeren was mijn interesse meteen gewekt en ben een kijkje gaan nemen in Boxtel. Dit moest ook in Assen komen. Waarom? Om uit de eerste hand te kunnen zien hoe voedsel tot stand komt. Wat erbij komt kijken en bovendien om er samen invloed op uit te kunnen oefenen. 
Het meeste voedsel wordt ons tegenwoordig op een presenteerblaadje aangereikt, maar wat weten we van de herkomst? Heeft de boer een fatsoenlijk loon ontvangen? Is er met respect omgegaan met de dieren? Met de bodem? Meestal weten we dat niet, we nemen het voor lief of vertrouwen blindelings op anderen. De gevolgen kennen we. Uitgeputte landbouwgronden en dieren opgehokt in stallen.  

Meer
Kartrekker

Peter Muller

Kartrekker

Mijn naam is Peter Muller. Ik heb 38 jaar voor de klas gestaan als docent ‘Nederlands als tweede taal’ , NT2. Mijn hobby’s zijn fotograferen, vogeltjes kijken, djembé spelen, lezen en wandelen. Hans stond met zijn kraampje bij een schaapscheerdersdemonstratie en zo zijn wij in contact gekomen met de Herenboeren. Wij kopen altijd al zoveel mogelijk biologisch en letten op de herkomst van de producten, zo dicht mogelijk bij huis.

Herenboeren is dus een uitgelezen kans om op fietsafstand je groente en vlees te halen en zo zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk na te laten en nog biologisch ook. Een geweldig concept. O ja, ik ben geboren in Groningen en woon sinds 1983 in Assen.

Kartrekker

Jildou Wolfs

Kartrekker

Als Biologe, opgegroeid op het platteland en moeder van drie kinderen ben ik al jaren bewust van onze impact op de natuur. Ik heb op verschillende adembenemend mooie plekken, vrijwel onbewoond en ver weg van industrie, de gevolgen van ons menselijk handelen gezien.

Toen ik in 2016 voor het eerst over Herenboeren hoorde was ik dolenthousiast en drie dagen later stonden we al in Boxtel bij de allereerste open dag. De boomgaard was net aangelegd en de eerste varkens en kippen liepen net rond. Afgelopen zomer zijn we weer in Boxtel geweest en wat is er veel veranderd in die jaren.

Meer
Kartrekker

Ria Zondag

Kartrekker

Mijn naam is Ria Zondag en ik wil de wereld graag een stukje mooier en bewuster maken. In april 2017 ben ik met Henk Boer in de wijk Marsdijk in Assen komen wonen aan de rand van de natuur waar we graag wandelen met onze hond Max. Als therapeut houd ik mij bezig met alternatieve geneeswijzen en natuurlijke gezondheid. Daar past voor mij heel mooi bij. Herenboeren Assen is een mooi project om (nog meer) bewust te worden van hoe wij omgaan met ons voedsel, de dieren, de aarde en met onze gezondheid. Hierin een omslag maken is de uitdaging, te beginnen bij mij/onszelf.
2500 jaar geleden was het advies van Hippocrates al: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.”