Wie zijn wij?

Wij zijn de initiatiefnemers van Herenboeren Assen, de zogenaamde kartrekkers; een groep enthousiaste mensen die een actieve rol spelen in de ontwikkeling van de organisatie en de boerderij. In Herenboerentermen spreken we van “de kartrekkersgroep”; mensen die hun talenten, tijd en energie vrijwillig beschikbaar stellen om de plannen om te zetten in werkelijkheid.

Onze kartrekkersgroep bestaat uit de bestuursleden van de Stichting Herenboeren Assen:
Henk Boer (voorzitter), Marja Wijnen (secretaris) en Ria Zondag (penningmeester). De kartrekkersgroep bestaat verder uit:
Erik Bakker, Hans Marskamp, Anita Marskamp, Franz-Peter Menge, Peter Muller, Mariska Pater, Helena van der Waart en Jildou Wolfs.

Hieronder stellen wij ons kort voor.

Ondanks de grote groep enthousiaste vrijwilligers, kunnen we altijd nog versterking gebruiken. Wil je meedoen? Je bent van harte welkom, ook als je een kleine bijdrage wilt leveren. We praten graag met je over wat je wilt en kunt doen, over je interesses, (vak)kennis, motivatie en beschikbare tijd. Laat van je horen door een mailtje te sturen aan:  assen@herenboeren.nl. Op dit moment zijn we op zoek naar iemand die onze website wil beheren. 

HB Henk Boer

Henk Boer

Graag stel ik mij aan u voor, mijn naam is Henk Boer.

Mijn motivatie om aan te sluiten en beschikbaar te stellen als kartrekker en bestuurslid van Herenboeren Assen is als volgt:

Samen duurzaam voedsel produceren staat voor mij als terug gaan naar de basis. Op een manier in je voedsel voorzien die verantwoord is en op een natuurlijke wijze, dicht bij huis. Het concept van zelfvoorziend zijn, gebruik makend van een functionele biodiversiteit waarbij plant en dier vooropstaan spreekt mij aan.

Daar wil ik mij graag voor inzetten om samen met u Herenboer Assen tot een groot succes te maken.

HB Marja Wijnen

Marja Wijnen

Mijn naam is Marja, ik ben 52 jaar, opgegroeid op de Veluwe en nu sinds ruim 10 jaar woonachtig in Assen.

Als liefhebber van de natuur én van lekker en eerlijk eten wil ik me inzetten voor een Herenboerderij in Assen. Op die manier zorgen we voor duurzaam geproduceerd voedsel, voor een eerlijke prijs en zonder onnodige voedselkilometers. Gewoon samen, dicht bij huis en met respect voor mens, dier en natuur.

HB Zondag Ria

Ria Zondag

Mijn naam is Ria Zondag en ik wil de wereld graag een stukje mooier en bewuster maken. In april 2017 ben ik met Henk Boer in de wijk Marsdijk in Assen komen wonen aan de rand van de natuur waar we graag wandelen met onze hond Max. Als therapeut houd ik mij bezig met alternatieve geneeswijzen en natuurlijke gezondheid. Daar past voor mij heel mooi bij. Herenboeren Assen is een mooi project om (nog meer) bewust te worden van hoe wij omgaan met ons voedsel, de dieren, de aarde en met onze gezondheid. Hierin een omslag maken is de uitdaging, te beginnen bij mij/onszelf.

2500 jaar geleden was het advies van Hippocrates al: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.”

raadslid

Hans Marskamp

Als coöperatie duurzaam en lokaal je eigen voedsel produceren spreekt mij enorm aan. Zelf weer bepalen wat er op je bord komt en hoe dat geproduceerd wordt.

Toen ik van het Herenboeren-concept hoorde, dacht ik onmiddellijk: ‘Hoe mooi zou het zijn als we dit in Assen ook kunnen realiseren’.

De enige manier is dan aan de slag te gaan en de boel in beweging te zetten. De start met onze groep van enthousiaste kartrekkers is veelbelovend. Ik hoop dan ook dat we zo snel mogelijk minimaal 150 gezinnen hebben die gaan deel nemen zodat we van start kunnen. Dus:

Assen en omgeving! Kom op; samen kunnen we dit van de grond krijgen.
Word ook Herenboer!

Anita

Anita Marskamp

Toen ik voor het eerst las over Herenboeren was mijn interesse meteen gewekt en ben een kijkje gaan nemen in Boxtel. Dit moest ook in Assen komen. 

Waarom? Om uit de eerste hand te kunnen zien hoe voedsel tot stand komt. Wat erbij komt kijken en bovendien om er samen invloed op uit te kunnen oefenen. 

Het meeste voedsel wordt ons tegenwoordig op een presenteerblaadje aangereikt maar wat weten we van de herkomst? Heeft de boer een fatsoenlijk loon ontvangen? Is er met respect omgegaan met de dieren? Met de bodem? Meestal weten we dat niet, we nemen het voor lief of vertrouwen blindelings op anderen. De gevolgen kennen we. Uitgeputte landbouwgronden en dieren opgehokt in stallen.  

Een Herenboerderij draait niet om winst maar om gezond, vitaal voedsel met de kleinst mogelijke footprint. Om kringlopen lokaal sluiten, heel belangrijk voor de Aarde van morgen. 

Ik zie mezelf al lopen in boomgaard tussen de kippen. Jij? 

IMG_0184

Peter Muller

Mijn naam is Peter Muller. Ik heb 38 jaar voor de klas gestaan als  docent ‘Nederlands als tweede taal’ , NT2.

Mijn hobby’s zijn fotograferen,  vogeltjes kijken, djembé spelen, lezen en wandelen. Hans stond met zijn kraampje bij een schaapscheerdersdemonstratie en zo zijn wij in contact gekomen met de Herenboeren. Wij kopen altijd al zoveel mogelijk biologisch en letten op de herkomst van de producten, zo dicht mogelijk bij huis.

Heren boeren is dus een uitgelezen kans om op fietsafstand je groente en vlees te halen en zo zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk na te laten en nog biologisch ook. Een geweldig concept.

O ja, ik ben geboren in Groningen en woon sinds 1983 in Assen.

Mariska Pater

Mariska Pater

Iemand omschreef mij als volgt: Jij bent de persoon met nieuwe ideeen en hebt een creatieve zakelijke en financiele aanpak. Je bent efficient, realistisch, zelfverzekerd en altijd in voor een uitdaging.

Ik hoop met mijn netwerk een substantiele bijdrage te kunnen leveren in dit traject om tot een Herenboerderij Assen te komen.

HB Helena

Helena van der Waart

Mijn naam is Helena van der Waart en sinds 21 jaar woonachtig in Assen. Van beroep ben ik yoga en meditatiedocente en ben vanuit deze achtergrond ook bewust van de waarde van gezond en eerlijk voedsel. Toen ik hoorde van Herenboeren Assen was ik direct enthousiast. Wat geweldig zou het zijn als er in Assen, of de nabije omgeving, nog een plek bij zou komen waar voedsel wordt geteeld voor burgers in de buurt. Lokaal, zonder bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuurlijke omgeving. Een plek waar je naartoe kunt gaan om je groenten voor die week op te halen of om een keer een handje op het land te helpen of gewoon te genieten van dat wat er is.

Wellicht is er in de toekomst voor Herenboeren Assen ook een rol als educatieve plek voor de omgeving of volgen er zelfs nog meer van deze initiatieven. Dat zou fantastisch zijn!

Spreekt dit jou ook aan? Kom eens langs op 1 van informatiebijeenkomsten of onderteken een intentieverklaring.

Jildou 4

Jildou Wolfs

Als Biologe, opgegroeid op het platteland en moeder van drie kinderen ben ik al jaren bewust van onze impact op de natuur. Ik heb op verschillende adembenemend mooie plekken, vrijwel onbewoond en ver weg van industrie, de gevolgen van ons menselijk handelen gezien.

Toen ik in 2016 voor het eerst over Herenboeren hoorde was ik dolenthousiast en drie dagen later stonden we al in Boxtel bij de allereerste open dag. De boomgaard was net aangelegd en de eerste varkens en kippen liepen net rond. Afgelopen zomer zijn we weer in Boxtel geweest en wat is er veel veranderd in die jaren. Het is een prachtig ecosysteem waarbinnen op een duurzame manier voedsel wordt geproduceerd met respect voor de natuur en de dieren, zowel gedomesticeerd als wild. Mijn hart maakte een sprongetje.

Herenboeren is de uitgelezen kans om te laten zien hoe we weer gezond voedsel kunnen produceren en daarbij de biodiversiteit en bodemkwaliteit van het gebied kunnen verbeteren. Voedsel zonder onnodige, plastic, verpakkingen en transport maar rechtstreeks uit de grond. Naast voedselproductie voor de gezinnen binnen de cooperatie hoop ik dat Herenboeren Assen ook een educatieve waarde krijgt bijvoorbeeld door het rondleiden van schoolklassen.

Feature Title

Feature content